Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het onterecht dat er ,,buitengewoon kritisch” naar de Chinese verzekeraar Anbang wordt gekeken.
De Chinezen namen afgelopen juli Vivat over, de vroegere verzekeringstak van het genationaliseerde SNS Reaal. Vivat is het moederbedrijf van onder meer ZwitserLeven, Reaal en pechhulpbedrijf RouteMobiel.
Medio september werd topman Gerard van Olphen van Vivat onverwachts vervangen. Anbang verzorgde afgelopen vrijdag vlak voor de deadline de beloofde kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro in Vivat.
Dijsselbloem vindt dat niet vreemd. Iedereen zou zo’n groot bedrag op het laatste moment betalen. Hij vindt het ook logisch dat de nieuwe eigenaar kiest voor een ,,strategische heroriëntatie” en een koerswijziging op onderdelen.
De kritiek op Anbang is onterecht, zei Dijsselbloem bij RTL Z. De Chinezen hebben Vivat gered waardoor miljoenen Nederlandse polishouders niet in onzekerheid komen over hun verzekering, benadrukte de minister.
Bonje in de top bij Vivat
Dijsselbloem wilde eerder geen oordeel vellen over het onverwacht snelle vertrek van Van Olphen als topman bij Vivat.
Van Olphen vertrok medio september krap twee maanden na zijn benoeming volkomen onverwacht, mogelijk onder druk van de nieuwe Chinese eigenaar. Tweede Kamerleden van de PvdA en het CDA wilden van Dijsselbloem weten wat hij daarvan vond. De minister antwoordde dat het ging om "een zaak van de vennootschap, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouder."
De Chinese verzekeraar staat bekend als een kapitaalkrachtige partij en is in tien jaar tijd razendsnel gegroeid. Maar tegelijk is de transparantie over wie er aan de touwtjes trekt bij Anbang zeer gering.
Op de vraag wie de eigenaar is van Anbang, gaf Van Olphen in juli aan het aandelenbezit gespreid is. “Niemand heeft meer dan 10 procent; de meeste partijen zitten op 3 procent tot 4 procent. Omdat Anbang geen publieke onderneming is, worden de aandeelhouders niet bekendgemaakt”, zei Van Olphgen tegen Het Financieele Dagblad.
In China is het echter een publiek geheim dat Anbang-voorzitter Wu Xiaohui de facto grote invloed heeft. Volgens de staatskrant China Daily dankt Wu zijn succes aan de “nauwe connecties met kinderen van China’s revolutionaire veteranen en leiders”. Deze familieleden van grote partijleiders staan bekend als ‘rode prinsen’. Vaak bezetten ze belangrijke posities in de communistische partij en bij staatsbedrijven.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl